Monday, May 21, 2007

Surfende Senioren

Internettende vijftigplussers zijn vrijwel net zo vaak online als tieners. Dat blijkt uit onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in samenwerking met SeniorWeb.

De ondervraagde senioren zijn leden en bezoekers van de website van Seniorweb; een vereniging die mensen kennis wil laten maken met internet. De betreffende vijftigplussers zijn dus al actief bezig met internet en zijn daarom niet representatief voor álle Nederlandse senioren. Het SCP vergeleek hun antwoorden met een eerder onderzoek naar internetgebruik door tieners.

Van de senioren zegt 58 procent dagelijks meerdere malen online te zijn. Dit geldt voor 61 procent van de tieners. Zowat alle senioren gebruiken internet vooral om te e-mailen; bij de tieners is dit 82 procent. Driekwart van de tieners en drie vijfde van de ouderen surft wekelijks eens of vaker gewoon wat rond op internet.

Grote verschillen zijn er in het gebruik van bijvoorbeeld MSN. Bijna alle tieners besteden daar tijd aan, tegenover slechts een kwart van de SeniorWeb-senioren. Vrouwen maken meer gebruik van MSN dan mannen; dat is in beide leeftijdsgroepen het geval. Een andere typische tieneractiviteit is het downloaden van muziek. Zeventig procent van de jongeren doet dit wekelijks of vaker, tegenover een kwart van de senioren.

In september publiceert het SCP zijn volledige onderzoek naar internetgebruik door Nederlandse senioren. Dan moet onder meer blijken waarom ouderen wel of niet online gaan.

No comments: