Sunday, May 13, 2007

Activiteiten om te ontspannen

Als 50-plussers gevraagd wordt wat voor type vakantie ze in Nederland hebben gehouden,
antwoordt een kwart tot eenderde van de 50-plussers dat hun vakantie op de natuur is gericht.
Iets meer dan 10% van de 50- tot en met 64-jarigen noemt hun binnenlandse vakantie een
actieve vakantie. Eentiende van de 65-plussers gebruikt de vakantie om familie, vrienden of kennissen te bezoeken. Voor eenvijfde van de Nederlandse vakantiegangers jonger dan 50 jaar is een vakantie in Nederland met name om te ontspannen en er even tussenuit te zijn. Naarmate men ouder wordt, wordt dit minder vaak als motief genoemd. Het type vakantie dat door de 50-plussers het meest genoemd is, de op de natuur gerichte vakantie, wordt door 14% van de personen jonger dan 50 jaar genoemd.
Bezoeken aan natuurgebieden, bezienswaardige gebouwen en het strand zijn geliefde bezigheden tijdens vakanties in eigen land.

Relatief veel 65-plussers brengen bovendien graag een bezoek aan een museum. Bezoeken
aan natuurgebieden, bezienswaardige gebouwen en musea worden ook door personen jonger
dan 50 jaar gedaan, maar in mindere mate. Zij gaan vaker tijdens hun vakantie in Nederland naar een attractiepark of een dierenpark. Activiteiten die veel worden beoefend tijdens binnenlandse vakanties zijn fietsen, wandelen, uit eten gaan en winkelen voor plezier. De helft van de personen jonger dan 50 jaar gaat daarnaast
ook graag zwemmen tijdens binnenlandse vakanties. Van de 50- tot en met 64-jarigen beoefent een klein kwart deze activiteit, van de 65-plussers gaat 12% wel eens zwemmen. Een activiteit als lezen, wordt niet binnen het ContinuVakantieOnderzoek gevraagd, maar werd tijdens de gesprekken met 50-plussers wel veel genoemd.
Veel 50- en 65-plussers hebben het in hun dagelijkse leven druk. Ze ondernemen veel en hebben allerlei verplichtingen in de vorm van huishouden, familie, vrienden, hobby’s, cursussen, et cetera.
Lekker rustig aan doen, ontspannende activiteiten of helemaal niets doen tijdens vakanties is dan ook erg welkom.

“Rust, tijd en ruimte zonder gestoord te worden.”
“Elke dag is er wel iets dat je moet, tijdens mijn vakantie wil ik dan ook niets
moeten doen.”

Alhoewel vakantiegangers lang niet altijd van alle recreatieve mogelijkheden gebruik maken tijdens hun vakantie, hechten ze wel veel waarde aan de aanwezigheid van de mogelijkheden.

No comments: