Tuesday, June 19, 2007

Eindrapport

Inhoud
1 Inleiding
2 Secundair onderzoek
2.1 Reizen
2.2 De doelgroep
2.3 De markt
2.4 Technologie
2.5 Conclusie
3 Doelgroep
3.1 Afbakening doelgroep
3.2 De feiten
4 De trend
4.1 Megatrend
4.2 Trend- bouwsteen
4.3 Specifieke trend
4.4 Schema trends
5 Primair onderzoek
5.1 Diepte-interview
5.2 Enquête
5.3 Discussie
6 Product/Dienst n.a.v. trend
6.1 Product
6.2 Dienst
6.3 Hoe gaat dit in zijn werk?
6.4 Extra’s
6.5 Meewerkende bedrijven
6.6 Toekomstmogelijkheden
6.7 Technische specificaties
6.8 Conclusie
7 Conclusie


1 Inleiding
In dit onderzoeksrapport worden onze onderzoeken naar de doelgroep en naar hun gedrag en daarmee een trend verder uitgelicht. Wij hebben eerst een secundair onderzoek gedaan naar de doelgroep, vakanties voor de doelgroep, technologische ontwikkelingen voor de doelgroep en trends die nu al in ontwikkeling zijn. Dit hebben wij gedaan met behulp van het Internet. Daarna hebben wij een primair onderzoek gedaan door middel van diepte-interviews en een enquête op onze weblog. Tevens hebben wij op diezelfde weblog een discussie gehouden met betrokkenen binnen dit gebied. Door middel van deze onderzoeken zijn wij tot een conclusie gekomen. U kunt de diepte-interviews terug vinden in de bijlage van dit rapport. Wij wensen u veel leesplezier.


2 Secundair onderzoek
Om een trend te kunnen spotten op het gebied van vakanties voor 50-plussers moeten we eerst te weten komen wat onze doelgroep wilt. Wij hebben daarom eerst secundair onderzoek gedaan. Wij hebben hierbij gebruik gemaakt van internet. We hebben informatie gezocht over onze doelgroep in het algemeen, over vakanties voor onze doelgroep, over vakanties in het algemeen, over technische ontwikkelingen voor onze doelgroep en over trends die nu al in ontwikkeling zijn. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van al bestaande weblogs, artikelen, websites van al bestaande diensten of producten, en cijfers van het cbs.

2.1 Reizen
Op het gebied van reizen zijn wij erachter gekomen dat er al ontzettend veel verschillende soorten reizen bestaan. Naast de meest bekende zon- en skivakanties zijn er veel vakanties die zich op een specifieke activiteit richten. Zo heb je yogareizen, schilderreizen, ontwikkelingshulpreizen, singlereizen en natuurlijk de fiets- en wandelreizen. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden. Deze reizen worden georganiseerd voor jong en oud. Sommige organisaties richten zich specifiek op jongeren en sommige juist weer alleen op ouderen.

2.2 De doelgroep
Over onze doelgroep van ouderen tussen de 55 en 65 jaar hebben wij gegevens gevonden met betrekking tot hun reisgedrag. Zie p. 11-13.

2.3 De markt
Op basis van onderzoeken onder onze doelgroep zijn de 50-plussers verdeeld in vijf types: Behoudende Zorgzamen, Oudere Afwachtenden, Stoere Prijsbewusten, Jongere Ruimdenkers en Vrijgevochten Vooroplopers.
Type 1 – Behoudende Zorgzamen
Kenmerken van de Behoudende Zorgzamen (1 miljoen mensen) zijn sociaal, conservatief en traditioneel. Daarnaast vindt deze groep het belangrijk geaccepteerd te worden door anderen. Belangrijke waarden zijn beheersing en gehoorzaamheid. De Behoudende Zorgzamen zijn niet erg innovatief; dit is meestal de laatste groep die een nieuw product of nieuwe technologie omarmt.
Type 2 – Oudere Afwachtenden
Deze groep (400.000 mensen) is onopvallend en sociaal, en maakt weinig gebruik van media. Een comfortabel leven, volwassen liefde (seksuele én geestelijke intimiteit), vergeving, wijsheid en acceptatie door anderen staan hoog op de wensenlijst. Volgens Oudere Afwachtenden bieden de meeste nieuwe producten geen inhoudelijke verbetering. Merkvertrouwdheid is dan ook belangrijk.
Type 3 – Stoere Prijsbewusten
Prijsbewust, opgewekt, plezier, hedonisme, onafhankelijk, een stoere houding en interesse in elektronica zijn enkele kenmerken van de Stoere Prijsbewusten (550.000 mensen). Deze groep is het meest prijsbewust van alle 50-plussers en hecht veel belang aan acties en aanbiedingen. Dit type is relatief jong (43% is tussen de 50 en 55 jaar) en voelt zich niet heel erg betrokken bij de buitenwereld.
Type 4 – Jongere Ruimdenkers
De Jongere Ruimdenkers (475.000 mensen) zijn innovatief, progressief, sociaal en stijlvol. Ze vinden eerlijkheid, betrouwbaarheid en ruim van geest zijn belangrijk. Internet is de belangrijkste mediabron voor deze groep, televisie kijken of radio luisteren doen ze nauwelijks. Aantrekkelijke, creatieve en betrouwbare merken hebben een streepje voor onder Jongere Ruimdenkers.
Type 5 – Vrijgevochten Vooroplopers
Extravert, individueel en erg innovatief: enkele kenmerken van de Vrijgevochten Vooroplopers (1,2 miljoen mensen). Deze groep omvat de meeste innovators/early adopters. Ze zijn bedreven in het gebruik van computers, internet en mobiele telefoon, en hebben thuis de beschikking over deze zaken. Mensen in deze groep zijn zware mediagebruikers, zowel van traditionele als van nieuwe(re) media.

2.4 Technologie
Uit ons onderzoek is gebleken dat steeds meer 50-plusser gebruik maken van het internet. In 2005 internette al 35% van de 50-plussers. Dat zijn dus zo’n 1,8 miljoen senioren. Het CBS voorspelt dat dit over 15 jaar uit zal groeien tot 40% van de hele Nederlandse bevolking.
Uit onderzoek blijkt dat ouderen ook sneller meedoen aan acties via internet. Zij vinden het erg interessant om zich aan te melden voor nieuwsbrieven en folders.

Op het groeiende internetgebruik van 50-plussers wordt natuurlijk handig ingespeeld. Er verschijnen allemaal speciale websites voor 50-plussers en er zijn talloze internet- en computercursussen te volgen. Een voorbeeld hiervan is de zes maanden durende Windows XP voor 50-plussers cursus via het NTI.
Qua websites is er van alles te vinden. Je hebt verschillende startpagina’s voor 50-plussers maar ook sites gericht op 50-plus dating, 50-plus uitzendbureau’s en 50-plus vakanties.

Behalve online diensten voor ouderen zijn er de afgelopen tijd ook veel technische producten ontwikkeld speciaal voor de 50-plusser.
50-plus pc
Aangezien zij dus steeds meer gebruik maken van internet hebben zij daar dus ook een computer voor nodig. Niet iedereen heeft zin in zo’n computercursus dus zijn er ook speciale 50-plus pc’s die makkelijk zijn in het gebruik. Wat voordelig is aan deze computer is dat alle programma’s al geïnstalleerd zijn en dat er geen technische kennis voor nodig is om hem te gebruiken. Hij is stil en energiezuinig en er zit een levenslange garantie op.
MindFit
Omdat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van de computer door ouderen, verschijnen er dus ook speciale computerprogramma’s voor ouderen. Een voorbeeld hiervan is MindFit. MindFit is een software programma dat de hersenen van ouderen traint. Het traint het korte termijn geheugen, herinnering geheugen, coördinatie van de ogen en de handen en de reactieduur. MindFit is speciaal ontwikkeld voor 50-plussers en dus niet moeilijk in gebruik. Elke stap wordt visueel en mondeling toegelicht.
Secufoon
Een mobieltje is voor ouderen ook een uitkomst. Als er wat aan de hand is kunnen ze gelijk alarm slaan. Wat alleen het probleem is met een gewoon mobieltje is dat de ouderen er niet goed mee overweg kunnen. De knopjes zijn te klein, het menu te ingewikkeld en de gesprekken slecht hoorbaar. Daarom is er nu ook speciaal voor ouderen een mobieltje ontwikkeld. De Secufoon. Deze telefoon is zeer makkelijk in gebruik. Er zijn maar vier toetsen op het toestel en er wordt gebruik gemaakt van een touch screen. Ook het volume is aangepast. Deze telefoon speelt precies in op de behoefte van de doelgroep. Wat ook nog erg handig is aan deze telefoon is dat er een alarmknop op zit. Wanneer deze wordt geactiveerd wordt de gebruiker verbonden met een callcenter met medische specialisatie. Deze is 24 uur, 7 dagen per week te bereiken. Het mobieltje is voorzien van de nieuwste gps-techniek zodat meteen getraceerd kan worden waar de beller zich bevind. Ook wordt er een sms uitgezonden naar familieleden wanneer de gebruiker de alarmknop inschakeld. Er is veel behoefte aan zorg en veiligheid binnen deze doelgroep en daar speelt de Secufoon prima op in.
Telefoons
Behalve de SecuFoon zijn er ook nog verschillende andere mobiele- en huistelefoons speciaal voor ouderen ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is de Easy5. Deze mobiele telefoon heeft zeven toetsen. Een opneem- en ophangtoets en de cijfers 1 tot en met 5 waaronder je dus vijf nummers kunt in programmeren. Verder zijn alle toestellen speciaal ontwikkeld voor ouderen uitgerust met grote knoppen en hoge volumes.

2.5 Conclusie
Er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten reizen. Reizen speciaal georganiseerd voor 50-plussers, reizen gericht op activiteiten en ga zo maar door. Maar wat blijkt nou. Ouderen willen helemaal niet in zo’n hokje gestopt worden. Zij gaan liever op reis met een gevarieerd gezelschap. Wel besteden zij veel van hun tijd aan reizen en hebben ze hier ook best wat voor over. Zij stoppen met werken en willen gaan genieten van het leven.
Ook blijkt dat veel ouderen gebruik maken van het internet en andere technologische diensten. Aangezien wij als onze megatrend “Van tradities naar technologische, spirituele en milieurevoluties” hebben, is het misschien leuk als wij een technische dienst of product ontwikkelen op gebied van reizen en dat voor de 50-plusser.

3 Doelgroep
Uit ons secundair onderzoek kwamen veel feiten over onze doelgroep naar voren. In dit hoofdstuk wordt een uitgebreide omschrijving over deze doelgroep gegeven.

3.1 Afbakening doelgroep
De doelgroep die wij toegewezen kregen bestond uit 50 plussers. Aangezien er een erg groot verschil is tussen het reisgedrag van 50 jarigen en 80 jarigen hebben wij deze doelgroep afgebakend. Wij hebben gekozen voor een doelgroep van 55 tot 65 jaar. Dit omdat deze doelgroep nog lekker actief is en nog veel op reis gaat. Zij zijn op het punt van hun leven om lekker te genieten van hun vrijheid en geld uit te geven. Wat ook een grote rol speelt in deze keuze is het gebruik van internet en technische diensten. Dat is onder de door ons gekozen doelgroep namelijk best hoog. Aangezien wij in onze megatrend technologische ontwikkeling onderstrepen is dit voor ons de perfecte doelgroep.

3.2 De feiten
Momenteel zijn er in Nederland zo’n 3,7 miljoen 50 plussers. Jaarlijks spenderen zij ongeveer 2,5 miljard euro aan vakanties van vijf dagen of meer.

Hoewel veel ouderen in hun eigen land verblijven op vakantie, gaat ruim 80 procent van de vakantie-uitgaven naar buitenlandse vakanties. Per persoon besteden zij gemiddeld 750 euro. In eigen land is dit zo’n 180 euro.

62 Procent van de 55-65ers pakt per jaar minstens één keer zijn koffer voor een vakantie. Ze overnachten vrij vaak in hun tweede huis of aan boord van hun motor- of zeiljacht. De doelgroep die wat minder plaatsgebonden zijn, gaan vooral graag naar vakantiehuisjes. In het buitenland gaat de helft graag naar een hotel of pension. Een deel kiest er voor zelf hun maaltijd te verzorgen en verblijft in een logies of bungalow.

In eigen land gaan negen van de tien ouderen met de auto naar de plaats van bestemming. Als deze plaats zich in het buitenland bevind, pakt slechts de helft van de ouderen de auto. 50% gaat met het vliegtuig naar de vakantiebestemming.

Om buiten het hoogseizoen om te gaan, vertrekt de doelgroep vaak in de maanden mei en juni. Een klein deel gaat toch in juli of augustus vanwege de kans op mooi weer of de gezellige sfeer.

38% van de doelgroep gaat het liefst naar het buitenland voor een vakantie. Ze kiezen voornamelijk voor landen als: Frankrijk, Duitsland en Spanje. Toch blijft niet elke 55-65er dicht bij huis; één op de tien gaat buiten Europa, in het bijzonder Noord-Amerika. In Nederland zijn de Waddeneilanden erg in trek bij de doelgroep.

Belangrijke bezigheden op vakantie zijn een wandeling in de omgeving, een toertocht met fiets of auto, excursies, kerk, stadje, kasteel, winkelen en uit eten gaan. Café’s en discoteken kan de oudere generatie weinig bekoren.

Een groot deel van de 55-65 jarigen werkt nog. Deze groep ziet zichzelf absoluut niet als een senior en dient ook niet zo benadert te worden. Ze zijn te kwalificeren als “actief”. De groep geniet nog volop van het leven, voelt zich nog lang niet oud, is actief op het Internet en beschikt over een eigen woning. Volgens een onderzoek van de Clockwork en de Rijksuniversiteit Groningen zijn senioren eerder geneigd mee te doen aan online acties dan jongeren, surfen eerder naar een website die in een commercial wordt genoemd en staan meer open voor e-mailmarketing.

We kunnen onze doelgroep benoemen als:
Golden Girls (18%) die gemiddeld 58 zijn en een gemiddeld inkomen hebben
Eenzelvige (25%), gemiddeld 62 jaar, zeeën van tijd waar niets mee gedaan wordt

Ruim 96 procent van de doelgroep woont zelfstandig en dienen niet “weggestopt” te worden in verzorgtehuizen. Onderzoek toont aan dat senioren het liefst blijven wonen in de woning of in de buurt waar ze nu al wonen. 60% wil liever niet meer verhuizen. Wel kiezen zij steeds vaker voor een tweede woning, zoals een vakantiehuisje, boot of camper. In die sfeer ligt er nog een grote potentiële vraag.

4 De trend
Na veel secundair onderzoek gedaan te hebben zijn wij tot een trend gekomen. Deze trend vloeit voort uit een van de megatrends die A. Bakas noemt. De trend waar wij ons verder op gaan richten richt zich op het sociale vlak tijdens de vakantie. Namelijk zo simpel mogelijk in contact blijven met achtergebleven familie en vrienden, waar je ook bent.

4.1 Megatrend
In het boek van A. Bakas (2005) staan zeven megatrends beschreven. Omdat dit project in ons geval moet leiden tot een nieuw product of dienst dat aansluit bij de trend voor vakanties onder de 50-plussers, is er voor de volgende trend gekozen:

“Van tradities naar technologische, spirituele en milieurevoluties.”
Zoals Bakas (2005) opmerkt over deze trend:

We zitten in een overgangsperiode naar een tijd waarin drie grote ontwikkelingen
hun weerga zullen krijgen. Technologie, spiritualiteit en milieu veranderen dermate
hevig, dat ze ons leven een andere vorm zullen geven. Tradities verdwijnen: grote
technologische uitvindingen maken de wereld maakbaar en het huishouden nog
simpeler. Religie is op de terugweg. En ons klimaat wordt steeds warmer, met alle
gevolgen van dien.

Uiteindelijk zal er na dit onderzoek een conclusie komen met welk product of dienst wij de markt kunnen veroveren. Dit product zal aansluiten bij de trend die gevonden is en zal tevens aansluiten bij de behoefte van de vakantieganger tussen de 55 en 65 jaar oud.

4.2 Trend- bouwsteen
Als leidraad hebben we gekozen voor technologische ontwikkelingen, omdat we uiteindelijk willen werken aan een product/dienst die we daadwerkelijk op de markt zouden kunnen brengen. Tevens is het presenteren van een product/dienst leuker, omdat je daadwerkelijk iets kunt laten zien.

4.3 Specifieke trend
De trend waar wij ons op willen richten met ons technologisch product is: “Overal in contact blijven met familie en vrienden waar je je ook bevindt”. Binnen ons onderzoeksgebied bedoelen we daar dus mee even een kaartje of sms’je sturen of even een belletje naar huis om te vertellen over hoe de reis was en hoe het hotel is, hoeveel graden het is etc.

5 Primair onderzoek
Met een terugblik op ons secundair onderzoek en alle conclusies die daaruit kwamen hebben wij een beter beeld van onze doelgroep en hebben wij een trend gevonden waar wij ons op richten. Omdat wij niet alleen van secundaire bronnen uit wilden gaan hebben wij ook nog een primair onderzoek gedaan. Dit onderzoek bestaat uit drie delen. Een diepte interview, een enquête en een discussie.

5.1 Diepte-interview
Om tot betere resultaten te komen hebben wij voor het primair onderzoek een diepte-interview gehouden. Hiermee hebben we meer specifieke informatie over wat de doelgroep zoal bezighoudt. Zie bijlage I op p. 27.
In deze paragraaf staat de samenvatting van de afgenomen interviews en wordt afgesloten met een conclusie.

De doelgroep staat nog open voor veel nieuwe en technologische mogelijkheden, ook op vakantie. Er zijn nog wel een aantal dingen die ze op technologisch gebied missen. Ze zijn actief en op de hoogte van veel nieuwe ontwikkelingen. Ze houden van reizen en dat het liefst verder dan Europa. Singles gaan vooral in groepsverband, en stellen met elkaar of familie. Als de doelgroep met een partner op vakantie gaat, hebben ze geen behoefte om mensen te ontmoeten. Andersom is dit niet zo. Ze zien veel van de omgeving, en zijn erg gehecht aan cultuur en andere dingen die ze kunnen zien. Ze gaan op vakantie om weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Een belemmering voor technologische reisinformatie zou de prijs zijn.

Om even te kijken naar wat een individueel persoon wil staat hier de samenvatting van het interview dat is afgenomen met Ben die 57 jaar is.

Ben gaat elk jaar naar dezelfde plek op vakantie. Hij vindt dat fijn omdat hij weet dat het daar goed zit en hij de omgeving daar goed kent. Hij gaat altijd met zijn vrouw en soms gaat zijn kleindochter mee. Ze zitten dan in een all-inclusive resort. Dat vinden ze lekker omdat alles dan al geregeld is en er is elke dag wel wat te doen. Verder trekt Ben wel de omgeving in en vindt hij het leuk om verschillende steden te bekijken. Maar ze gaan voornamelijk op vakantie voor hun rust en ontspanning. Ben werkt namelijk nog steeds. Misschien als hij met pensioen is dat hij dan meer culturele reizen gaat maken en misschien ook meer tijd heeft om andere landen te bezoeken. Wat hij ook erg belangrijk vind is dat er niet alleen maar bejaarden rondlopen. Het moet wel een beetje bruisend blijven, anders voelt hij zich al snel oud.
Ben zit regelmatig achter internet. Hij boekt zelfs sinds twee jaar zijn vakantie online. Verder maakt hij meer gebruik van internet voor zijn hobby.
Van technische producten heeft hij niet zo heel veel verstand, maar hij staat wel open voor de ontwikkeling hiervan, en zou het best leuk vinden als er iets wordt ontwikkeld op gebied van vakantie en cultuur. De enige voorwaarden die aan dit product vast zit, is dat het gebruiksvriendelijk moet zijn.

5.2 Enquête
Op onze weblog is een link te vinden naar een enquête. Zie bijlage II op p. 42. Vanuit de weblog is er de mogelijkheid om de enquête af te nemen en een aantal vragen te beantwoorden. Na het beantwoorden van de vragen wordt je direct weer teruggelinkt naar de weblog waar je vervolgens weer kunt discussiëren.

Er zijn tot nu toe te weinig enquêtes beantwoord om daar een conclusie uit te trekken. Wij hebben contact opgenomen met seniorenweb en hopen dat zij meer enquêtes voor ons in gaan vullen.

5.3 Discussie
Op de weblog rmccv-205a.blogspot.com zijn een aantal stellingen geplaatst waarover is gediscussieerd. De volgende stellingen zijn er te vinden:
• “Ouderen moeten gescheiden van jongeren op vakantie gaan.”
• “Er is genoeg aanbod in vakanties voor senioren.”
• “Er moet een duidelijk onderscheid tussen reizen voor jongeren en reizen voor ouderen”
• “Op vakantie wil ik even niets meer te maken hebben met gadgets, ik wil gewoon rust”

Uit de reacties van de mensen op onze weblog kun je concluderen dat gadgets wel gewaardeerd worden, mits zij overeenstemmen met het doel van de vakantie en niet te ingewikkeld zijn. Iemand die een rustige vakantie wilt geniet bijvoorbeeld optimaal van zijn ipod maar waardeert geen computers en andere rotzooi tijdens zijn vakantie. Ze willen zich tijdens hun vakantie ook vooral niet bezighouden met het werk, dus telefoontjes van collega’s worden ook niet echt gewaardeerd. En vaak gaat dus de mobiele telefoon uit.
Over de stelling dat er een duidelijk onderscheid moet zijn tussen jongeren en ouderen vakanties zijn de meningen hetzelfde. Ze zijn het er voornamelijk mee eens. Het wordt handig gevonden om van te voren te weten wat voor soort reis het is en of er zich veel jongeren of ouderen bevinden. “Niet alle 55 plussers zitten op schreeuwende jongeren te wachten...”.
Over het aanbod van reizen voor 50-plussers zijn de meningen verdeeld. De een vindt dat er genoeg aanbod is en de ander vindt van niet en vindt bovendien de aangeboden reizen doorsnee en saai. Er wordt ook gezegd dat 50-plussers niet perse op een 50-plus vakantie hoeven te gaan, er zijn op gewone locaties, tijdens gewone vakanties ook genoeg leuke dingen voor ouderen.
Gescheiden op vakantie gaan vinden de meeste vanzelfsprekend. De een vindt dat ouderen en jongeren geen interessante gesprekken met elkaar kunnen voeren en de ander vindt weer van wel maar dat betekend niet dat ze dan maar gezellig met elkaar op vakantie moeten gaan. “De interesses zijn vaak dermate verschillend dat het meestal beter is gescheiden op vakantie te gaan.” Aldus een bezoeker van onze blog.
Speciale reizen voor ouderen zijn dus wel gewenst alleen moeten zij niet behandeld worden als een echt ouder publiek. De reizen moeten minder doorsnee en saai. Er moet rekening mee gehouden worden dat er verschillende behoeftes zijn. De een wil rusten en de ander wilt actief bezig zijn, alleen wel zonder schreeuwende jongeren.

6 Product/Dienst n.a.v. trend
Uit onderzoek is gebleken dat de doelgroep wel open staat voor het gebruik van technologische snufjes als deze maar ook een doel dient en eenvoudig te gebruiken is.
Deze element hebben we gecombineerd met de behoefte tijdens de vakantie snel contact te leggen met het thuisfront.

6.1 Product
Wij hebben ten eerste een product bedacht namelijk de Logger. Dit is een soort van pda maar dan veel eenvoudiger. Onze doelgroep heeft aangegeven dat zij veel technische producten te moeilijk in de omgang vinden. Hier hebben wij dan ook rekening mee gehouden. De Logger bestaat uit een toetsenbord met de letters a tot en met z en een spatie. Verder heeft hij nog vier andere knoppen. Hiermee kan het hele apparaat bediend worden.

6.2 Dienst
De bijbehorende dienst bij de Logger is een weblog op internet. Hier komen de reisverhalen en foto’s op te staan van de reiziger. Dit kan dan thuis worden gelezen door familie en vrienden. Zo kunnen zij precies bijhouden wat de reiziger allemaal doet.

6.3 Hoe gaat dit in zijn werk?
Je gaat op vakantie en je neemt mee… Je logger. De logger registreert via een GPS systeem precies waar je je bevindt. Stel je zit in Parijs. Je staat bij de Eifeltoren en in plaats van dat je je familie belt om dit mede te delen, tik je nu een berichtje in op je logger. Bijvoorbeeld “Ik sta nu bij de Eifeltoren en hij is echt prachtig! Ben net ook boven geweest en het was echt een geweldig uitzicht! Ook hebben we mazzel met het weer!”
Je maakt een foto (dit kan gewoon met de Logger) en drukt op enter. Het geschreven berichtje met de foto komt nu automatisch op de weblog te staan. Automatisch wordt hierbij de plaats van bestemming, de datum en tijd, en het aantal graden vermeld. Zo kun je dus digitaal je vakantie bijhouden.

6.4 Extra’s
Natuurlijk hebben wij er ook aan gedacht dat oma of opa niet zo makkelijk op de weblog kijkt. Hiervoor hebben wij het oude vertrouwde kaartje een nieuw leven ingeblazen. Een extra service van de Logger is namelijk dat je er ook ansichtkaarten mee kunt versturen. Je maakt een foto, typt een tekstje wat op de achterkant komt te staan en typt het desbetreffende adres in. Je drukt op enter en voila het kaartje ligt de volgende dag bij opa of oma op de mat.
Een tweede extra service is het fotoboek wat na afloop te bestellen is. Je komt terug van vakantie en gaat naar je weblog. Je ziet daar al al je foto’s staan met een bijbehorende tekst. Het enige wat je nog hoeft te doen is de lay-out van je fotoboek uitkiezen en op bestellen te klikken. Een paar dagen later wordt dan je persoonlijke fotoboek thuisgestuurd.

6.5 Meewerkende bedrijven
Wij willen met onze dienst graag samenwerken met bedrijven. Voor de bovengenoemde diensten kunnen wij samenwerken met bijvoorbeeld Hallmark, de fotoservice van de Hema, een bedrijf die de GPS verzorgt en Blogger.com.

6.6 Toekomstmogelijkheden
Als blijkt dat de Logger een succes wordt kunnen er natuurlijk nog veel meer diensten aan verbonden worden. Enkele voorbeelden:
• Navigatiesysteem, routeplanner
• Culturele informatie
• Informatie over eetgelegenheden
• Belservice
• Bestelservice, online kopen

Je kunt het zo gek niet verzinnen. Maar het moet natuurlijk wel nuttig blijven en vooral niet te ingewikkeld worden.

6.7 Technische specificaties
Operating Systeem: Windows Mobile 2003 Second Edition Software
Processor: Intel® PXA270 Processor 312 MHz
Scherm: 3.0" transflective TFT QVGA, 64K kleuren, LED backlight
Geheugen: 128 MB (64 MB ROM en 64 MB SDRAM)
Software in het geheugen: Logger mobile 2007 Traveler edition
Afmetingen: 71 mm x 21 mm x 118 mmm
Gewicht: 165 g
Connectie: GPRS/EDGE, Bluetooth, IrDA; ingebouwde GPS ontvanger
Camera: SXGA, HP Photosmart 1.3 Megapixel, 1280 x 1024 resolution
Batterij: verwijderbare 1200 mAh Lithium-Ion batterij

6.8 Conclusie
Ons product is geworden de Logger. Een apparaat waarmee de vakantie digitaal wordt bijgehouden voor het thuisfront. De informatie zal op een weblog komen te staan. Bij thuiskomst kan hiervan een fotoboek worden gemaakt.

7 Conclusie
Na veel onderzoek gedaan te hebben zijn wij erachter gekomen dat onze doelgroep, ouderen van 55-65 jaar, steeds meer gebruik maakt van internet en technologische diensten. Ook reizen zij veel en willen zij rond deze leeftijd echt gaan genieten van hun leven. Deze twee aspecten hebben wij gecombineerd in ons product. Ons product sluit tevens aan op de trend die wij hebben gevonden binnen het onderwerp vakanties voor 50 plussers. De trend waar wij ons op gericht hebben richt zich op het sociale vlak tijdens de vakantie. Namelijk zo simpel mogelijk in contact blijven met achtergebleven familie en vrienden, waar je ook bent.
Het product wat er uiteindelijk uitgekomen is, is de Logger. Een apparaat waarmee de vakantie digitaal wordt bijgehouden voor het thuisfront. De informatie zal op een weblog komen te staan en hier kan de familie dus op lezen wat de reiziger allemaal meemaakt. Bij thuiskomst kan hiervan ook nog eens een fotoboek worden gemaakt.

Bronnen
Mindfit.(z.j.) Geraadpleegd op: 1 Mei 2007, van:
http://www.mindfit.be/cognifit-nl.html

50Plus-pc.(z.j.) Geraadpleegd op: 8 Mei 2007, van:
http://www.50plus-pc.nl/

Telecomwereld.(z.j.) Geraadpleegd op: 26 April 2007, van:
http://www.telecomwereld.nl/n0000039.htm

Secufone.(z.j.) Geraadpleegd op: 7 Mei 2007, van:
http://www.secufone.nl/

Check it.(z.j.) Geraadpleegd op: 24 April 2007, van:
http://www.checkit.nl/newsitem_363.html

Senioren Telefonie.(z.j.) Geraadpleegd op: 4 Mei 2007, van:
SeniorenTelefonie.com

NTI.(z.j.) Geraadpleegd op: 28 April 2007, van:
http://www.nti.nl/NTInternet/Cursussen/Informatica/Windows+XP+voor+50-plussers.htm

50Plus- uitzendbureau.(z.j.) Geraadpleegd op: 5 Mei 2007, van:
http://www.55plus-uitzendbureau.nl/

Reiswijs.(z.j.) Geraadpleegd op: 8 Mei 2007, van:
http://www.reiswijs.nl/special/50/50.html

50Plus Match.(z.j.) Geraadpleegd op: 27 April 2007, van:
http://www.50plusmatch.nl/

50plus Expertise centrum.(z.j.) Geraadpleegd op: 8 Mei 2007, van:
www.50plusexpertisecentrum.nl

Bijlage I, Diepte interviews

Diepte interview 1
Door: Maud van der Walle
Met: Ate van der Walle

- Gaat u wel eens op vakantie?
Ja, zeker! Ik ga gemiddeld twee keer per jaar met vakantie. Soms daarbij dan nog een weekendje weg ofzo, maar twee keer per jaar echt weg.

- Zo ja, waar, waarom daar, hoe vaak?
Ik ga al zo’n tien jaar naar de Dominicaanse Republiek. Ik heb daar echt rust. Daar hoef ik nergens aan te denken en kan ik lekker op het strand een boek lezen en af en toe een dutje doen. Ik ga meestal één keer per jaar daar heen. Voorheen gingen we ook altijd met kerst maar daar is nu niet zo veel tijd meer voor. En de kinderen hebben allemaal andere vakanties en zijn uit huis dus nu alleen nog in de zomer. Daarnaast ga ik ook één a twee keer per jaar op ski vakantie. Meestal ga ik dan naar Zwitserland met de familie. Daar sta ik de hele dag op de piste om daana nog een afzakker te halen bij de après-ski.

- Wat is het doel van uw vakantie? Wat voor soort vakanties boekt u?
De twee vakanties hebben een totaal verschillend doel. In de zomer ga ik om uit te rusten en lekker op het strand te liggen. De winter vakantie is om te skiën. Dan is het vroeg opstaan en de hele dag lekker sporten.

- Met wie gaat u op vakantie? Partner, vrienden, groepsverband, singlereizen?
Ik ga altijd met mijn gezin op vakantie. Dat bestaat uit mijn vrouw en drie kinderen. Als ik tussendoor nog een weekendje weg ben (naar bijvoorbeeld ons huisje in de Ardennen) dan ga ik meestal met mijn vrouw samen. En één keer in de zoveel tijd ga ik met een groep vrienden schaatsen in Noorwegen. Dan zijn we een week weg en maken we een trektocht over het ijs.

- Onder wat voor mensen bevindt u zich graag op vakantie? Leeftijd
Ik ben graag met mijn familie. En in Dominicaanse Republiek zijn er altijd mensen die we al jaren kennen. Daarmee gezellig eten en een borrel doen vind ik leuk. Dit zijn over het algemeen mensen uit de hele wereld met verschillende leeftijden en achtergronden. Maar dat vind ik juist het leuke. Dan hoor je weer eens wat anders. Op ski vakantie zijn we ook vaak met het gezin en hebben we verschillende mensen om ons heen.

- Hoe gaat u op vakantie? Vervoer
Naar de Dominicaanse Republiek gaan we natuurlijk met het vliegtuig. En naar Zwitserland rijden we altijd. Dan rijden mijn vrouw en ik om en om. Naar de Ardennen rijden we ook. Andere weekendjes weg vliegen we meestal.

- Maakt u wel eens gebruik van het Internet?
Ja. Ik doe veel met het Internet. Ik check elke dag mijn mail. Heb contact met mijn vrienden online en als één van de kinderen in het buitenland zit hebben we af en toe contact over de Skype. Verder van allerlei kleine dingen zoals het weer of informatie via Google. Ik doe veel met het Internet.

- Heeft u wel eens via Internet een vakantie geboekt, of zou u dat willen doen?
Ja, dat heb ik vaak gedaan. De tickets van Dominicaanse Republiek boek ik altijd online. Zwitserland niet. Dan heb ik telefonisch contact en regel het op die manier.

- Maakt u gebruik van technologische producten zoals een mobiele telefoon, TomTom, computer?
Ja, ik maak veel gebruik van technologische producten. Ik heb alleen geen TomTom, maar wel een ander navigatie systeem in de auto. Maar het is niet zo dat ik echt veel geavanceerde producten in huis heb.

- Vindt u dat deze producten makkelijk in gebruik zijn?
Zo ja, waarom dan, wat maakt het zo makkelijk?
Over het algemeen wel. Ik moet wel even in het begin goed kijken hoe het allemaal werkt maar als je het een keer gezien hebt weet je het wel. Ik heb bijvoorbeeld al jaren een Nokia. Dat zijn makkelijk te bedienen telefoons. En ook vind ik de computer niet lastig. Ik heb wel voor het programma Excel een boek van mijn dochter geleend om alle ‘ins en outs’ onder de knie te krijgen.

- Wat voor product mist u nog en zou een toevoeging kunnen zijn op uw technologische producten? Wat zou het leven nog gemakkelijker kunnen maken?
Ehhhh, ik zou het niet weten eigenlijk. En navigatie met een goede aanpassing op omleidingen.. Als er ergens omleidingen zijn dan heeft de navigatie echt totaal geen zin meer. Maar voor de rest ben ik wel tevreden met wat ik heb. Misschien zijn er wel producten die voor mij erg handig zijn, maar die ken ik niet dus mis ze ook niet.

- Zou u op vakantie gebruik maken van een technologisch product of dienst die de vakantie gemakkelijker maakt? Te denken valt aan extra informatie over de omgeving, routebeschrijving etc.
Dat zou ik wel leuk vinden. Maar dan moet het wel een goed product zijn met adequate informatie.


Conclusie
Ate van der Walle gaat gemiddeld twee keer per jaar met vakantie. Deze vakanties hebben verschillende doeleinden. De zon vakantie naar de Dominicaanse Republiek is echt een rust strand vakantie, terwijl de ski vakantie echt op sport gedoeld is. Ate gaat meestal met zijn familie of vrouw weg. Dit vind hij een fijn gezelschap om mee te zijn. Ook leert hij graag nieuwe mensen kennen. Het vervoer van de vakantie is of de auto of met het vliegtuig. Het Internet gebruiken doet hij veel. Hij maakt gebruik van veel verscheidene diensten en mogelijkheden. Hij heeft geen problemen met het gebruik van technologische producten en zou best een nieuw product willen aanschaffen als het een goed product is waar hij echt iets aan heeft.

Diepte interview 2
Met: Wendela de Jong (56 jaar)
Door: Maud van der Walle

- Gaat u wel eens op vakantie?
Ja! Natuurlijk! Dat is voor mij echt iets heel belangrijks waar ik naar toe leef.

Zo ja, waar, waarom daar, hoe vaak?
Ik ga altijd een paar keer per jaar op vakantie. Dit verschilt van weekendjes weg tot lange zon vakanties. De weekendjes weg zijn vaak verschillend. Ik bezoek veel verschillende steden zoals Wenen, St. Petersburg, Valencia etc. Ik vind het leuk om steeds weer wat nieuws te zien. En in de winter ga ik altijd op tenminste één lange zon vakantie. Om hier de winter een beetje door te komen zeg maar. Ook deze locaties verschillen. Ik ben in Mexico, Cuba, Curaçao en Turkije geweest. Sommige landen ga ik vaker heen.

- Wat is het doel van uw vakantie? Wat voor soort vakanties boekt u?
Mijn vakanties hebben verschillende doeleinden. De steden tripjes zijn soort van ‘informatief’. En de zon vakantie is voor rust. Dan doe ik helemaal niets! Heerlijk!

- Met wie gaat u op vakantie? Partner, vrienden, groepsverband, singlereizen?
Ik ga vaak met mijn man op vakantie. Maar de steden trips zijn verschillend. De ene keer ga ik met één of meerdere vriendinnen en de andere keer met mijn dochter.

- Onder wat voor mensen bevindt u zich graag op vakantie? Leeftijd
Ik bevind mezelf graag onder mensen die gezellig zijn, niet moeilijk doen of asociaal zijn. Verder maakt het me niet zo veel uit. De mensen waarmee ik weg ga zijn dat sowieso, anders ga je niet samen weg. Maar de mensen die je leert kennen kunnen echt een extra dimensie geven. En de leeftijd maakt me niet zo veel uit. Wel is het zo dat mensen van ongeveer je eigen leeftijd meer geïnteresseerd zijn in dezelfde dingen.

- Hoe gaat u op vakantie? Vervoer
Ik ga meestal met het vliegtuig. Soms (als ik niet al te ver ga) pakken we de auto, maar we worden ook wat ouder  dus echt lang rijden is soms niet zo comfortabel.

- Maakt u wel eens gebruik van het internet?
Zo ja, wat doet u op het internet?
Ja, voor een paar dingen. Iets opzoeken of e-mailen doe ik regelmatig. Of met google Earth een locatie bekijken. Het is leuk om te zien waar je heen gaat of bent geweest. Maar dat was het dan ook wel weer. Ik zit niet elke dag achter dat ding.

- Heeft u weleens via internet een vakantie geboekt, of zou u dat willen doen?
Nee, ik ga nog altijd naar het reisbureau. Dat is voor mij makkelijker en dan weet ik zeker dat het goed gaat. Anders ga ik toch aan mezelf twijfelen denk ik.

- Maakt u gebruik van technologische producten zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, tomtom, computer?
Ja, ik heb een mobile telefoon. Dat vind ik ook echt een geweldige uitvinding. Ik bel en sms voornamelijk. Maar alle andere functies die het heeft gebruik ik niet. Ik zou niet weten hoe en waarom. En de computer natuurlijk ook. En tomtom heb ik niet maar een ander navigatie systeem.

- Vindt u dat deze producten makkelijk in gebruik zijn?
Zo ja, waarom dan, wat maakt het zo makkelijk?
Zo nee, wat moet er verbeterd worden, wat zou u graag zien?
Weet je wat het is, je moet even weten hoe het werkt. Als het een paar keer voor gedaan is dan weet ik het wel. Maar als ik het zelf zou moeten uitvinden duurt het eeuwen denk ik. Ik zou niet weten waar te beginnen. Mijn man is daar een stuk handiger in dan ik. Ik denk dat de producten al makkelijk genoeg zijn om te gebruiken. Als je goed kijkt is het heel logisch. Ik denk dat ze het bijna niet makkelijker kunnen maken.

- Wat voor product mist u nog en zou een toevoeging kunnen zijn op uw technologische producten? Wat zou het leven nog gemakkelijker kunnen maken?
Geen idee. Er moet denk ik iets op mijn pad komen voordat ik pas weet dat het er is en dat ik er wat aan kan hebben.

- Zou u op vakantie gebruik maken van een technologisch product of dienst die de vakantie gemakkelijker maakt? Te denken valt aan extra informatie over de omgeving, routebeschrijving etc.
Dat zou ik erg leuk vinden. Zeker als ik ergens in een stad ben en we hebben een auto gehuurd ofzo, rijden we soms ergens langs waarvan ik niet weet wat het is. Dan zou het leuk zijn om wat extra achtergrond informatie te krijgen. Of dat een systeem je kunt vertellen wat er nog meer in die omgeving te zien valt.

Conclusie
Wendela de Jong gaat regelmatig op vakantie. Zij gaat naar uiteenlopende locaties en zo zijn de doeleinden van haar vakanties ook verschillend. Ze houdt van gezelligheid en gaat nooit alleen weg. Het gezelschap waar zij zich in bevind verschilt ook. Meestal gaat zij met het vliegtuig, ,maar huurt ook wel eens een auto als ze ‘daar’ is. Wendela maakt ook gebruik van het Internet maar is niet een veel gebruiker die alles via het Internet doet. Technologische producten kan ze mee omgaan, maar ze is geen voorloper op dit gebied. Een nieuw technologisch product zou zij niet afslaan al moet het haar wel komen ‘aanwaaien’.

Diepte interview 3 & 4
Door: Heleen Biemans
Met Tiny Bruinsma, 56 jaar.
Ineke Biemans, 65 jaar
- Gaat u wel eens op vakantie?
Ja, in de zomer naar het buitenland, bv, frankrijk, italie, en korte vakanties in belgie of duitsland. Ehm, ik ga ongeveer 3 keer per jaar op vakantie.

Ja! Dat is mn hobby. Ik ga naar zuid-afrika, new york, turkije, parijs, nog naar texel, friesland, noord frankrijk. Och, ik weet niet, vaak stellen anderen het voor. Ik ga ongeveer een keer of vijf met vakantie.
Zo ja, waar, waarom daar, hoe vaak?

Zo nee, waarom niet?

- Wat is het doel van uw vakantie? Wat voor soort vakanties boekt u?
Ehm, het doel van mijn vakantie is in eerste instantie afstand nemen van de sleur van de dag, werk en het leven thuis. Kennis maken met cultuur van andere landen. 2. Campeervakanties, huisje, bungalow.

Cultuur snuiven en uit met familie of vriendinnen. 2. Hotel, huisje.
- Met wie gaat u op vakantie? Partner, vrienden, groepsverband, singlereizen?
Met de familie of mijn partner.

In groepsverband vaak. Ik ben alleenstaand en ga ook veel met mijn leesclubje, met de kinderen en veel met vriendinnen. Schoonzussen, bridgepartner.
- Onder wat voor mensen bevindt u zich graag op vakantie? Leeftijd
Met mijn eigen leeftijd, dus 50 tot 60. Ik vind het prettig om daar contact mee te hebben, gelijke gesprekstof, interesse. Liever niet met jongeren of ouderen. Maar ik ga niet op vakantie om mensen te ontmoeten.

Och, het maakt mij niet uit eigenlijk. Dat is niet belangrijk.
- Hoe gaat u op vakantie? Vervoer
Met de auto en/ of caravan.

Met het vliegtuig.
- Maakt u wel eens gebruik van het internet?
Zo ja, wat doet u op het internet?
Jazeker, op mijn werk, thuis. Vakantie uitzoeken, boodschappen bestellen, email, surfen op het web, excel, eigenlijk alles.

Vakantie boeken, email, foto’s, informatie over landen.
Zo nee, waarom niet? Wanneer zou u er wel gebruik van maken?

- Heeft u weleens via internet een vakantie geboekt, of zou u dat willen doen?
Jazeker
Jazeker
- Maakt u gebruik van technologische producten zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, tomtom, computer?
Ja, ja, ja.

Ja, ja, geen tomtom.
- Vindt u dat deze producten makkelijk in gebruik zijn?
Zo ja, waarom dan, wat maakt het zo makkelijk?

Ja, op elk moment van de dag gebruiken, lekker makkelijk, en je ziet gelijk resultaat.

Ja, handig en goed te gebruiken.

Zo nee, wat moet er verbeterd worden, wat zou u graag zien?

- Wat voor product mist u nog en zou een toevoeging kunnen zijn op uw technologische producten? Wat zou het leven nog gemakkelijker kunnen maken?
Ehm, wat ik prettig vind is meer wandelroutes voor mijn tomtom. Ik heb er eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ohja! Sneller films downloaden, we houden van films. Sneller, en makkerlijker. Betere zoekmachines mogen er van mij nog komen. (Zoals Google)

Boeken online
- Zou u op vakantie gebruik maken van een technologisch product of dienst die de vakantie gemakkelijker maakt? Te denken valt aan extra informatie over de omgeving, routebeschrijving etc.
Ja, makkelijk, leuk, als het op de mobiele telefoon is. Prijs is ook een belemmering.

Ja, maar dan niet te duur.

Conclusie: De doelgroep staat nog open voor veel nieuwe en technologische mogelijkheden, ook op vakantie. Er zijn nog wel een aantal dingen die ze op technologisch gebied missen. Ze zijn actief en op de hoogte van veel nieuwe ontwikkelingen. Ze houden van reizen, ook verder dan europa. Singles gaan vooral in groepsverband, en stellen met familie of samen. Als de doelgroep met een partner op vakantie gaat, hebben ze geen behoefte om mensen te ontmoeten. Andersom is dit niet zo. Ze zien veel van de omgeving, en zijn erg gehecht aan cultuur en dingen zien. Ze gaan op vakantie om weg te zijn uit de dagelijkse sleur. Een belemmering voor technologische reisinformatie zou de prijs zijn.
Diepte interview 5
Interview met Ben, 57 jaar.
Door Ruby de Vreng

Ga je wel eens op vakantie?
Ja ik ga een keer per jaar op vakantie. In de zomer. Meer kan niet want ik zit nog met mijn werk.

En waar ga je dan heen?
Ik ga altijd naar Cran Canaria.

Ow, elk jaar weer?
Ja, het bevalt me prima daar!

Waarom bevalt het dan zo goed daar?
Je hebt er mooie hotels. Wij gaan altijd in zo’n all inclusive resort. En het weer is ook uitstekend daar. Je hebt leuke stadjes, het is niet te druk maar het is ook zeker geen bejaarden eiland. Er komt van alles wat. Het ligt er natuurlijk ook aan op welke plek je zit.

Vind je het belangrijk dat er niet alleen maar bejaarden rondlopen?
Ja zeker. Een gemengd publiek trekt mij meer, anders voel ik me gelijk zo oud. Niet dat ik veel met de jongeren zal opschieten maar ik vind het wel leuk om te zien hoe zij van hun vakantie genieten.

En waarom gaan jullie naar zo’n all inclusive resort?
Ik vind het fijn dat alles al geregeld is en dat we niet elke avond moeten bedenken waar we gaan eten. Er is van alles te doen in zo’n resort dus je kunt je er de hele dag vermaken.

Maar zulke resorts heb je ook in andere landen. Zouden jullie niet een keer naar een ander land willen?
Nou ik zeg niet dat ik het niet wil, maar het hoeft van mij niet echt. Ik vind het wel fijn dat ik weet wat ik kan verwachten. Ik weet dat ik het daar goed naar mijn zin heb, dus waarom zou ik wat anders opzoeken? Misschien valt dat dan wel hartstikke tegen. En het voelt voor mij nu als een vertrouwde omgeving. Ik kom er nu al 8 jaar en weet daar goed de weg.

Dus jullie blijven niet de hele vakantie op het resort? Jullie bekijken ook nog wel de omgeving?
Ja zeker! Af en toe een dagje in het resort is heerlijk maar ik moet er ook af en toe even uit!
Een stadje bezoeken en winkeltjes kijken. Niet veel bijzonders maar gewoon een lekker rustig dagje!

En wat is dan het doel van je vakantie? Is het voor jullie echt een zon- uitrustvakantie of toch ook wel actief en cultureel?
Nou ons hoofddoel is toch wel uitrusten en gewoon lekker genieten. Maar ik vind het wel leuk om de omgeving te verkennen en een beetje culturele informatie op te doen.

Nou we hebben het al de hele tijd over jullie en ons, maar met wie ga je dan meestal op vakantie?
Ik ga altijd met mijn vrouw Martha, en soms gaat mijn kleindochter mee.

En jullie gaan dan met het vliegtuig neem ik aan?
Ja klopt.

En hoe boeken jullie de vakantie?
Nou we deden het altijd bij het reisbureau, maar de afgelopen twee jaar hebben we het via internet gedaan. Scheelt een hoop tijd en het is makkelijk te doen. Ze hebben vaak ook leuke aanbiedingen!

En maak je verder veel gebruik van internet?
Nou veel niet, maar wel regelmatig ja.

En wat doe je dan op het internet?
Nou ik ben nogal geïnteresseerd in Bruce Lee, dus daar zoek ik veel informatie over op. Verder heb ik een e-mail adres, ik maak sinds kort ook gebruik van internet bankieren. Verder doe ik niet zo gek veel op internet hoor. Oh ja, er is ook een site waar je je kunt aanmelden en dan kun je ouder klasgenootjes van vroeger opzoeken. Schoolbank.nl geloof ik. Daar ben ik de laatste tijd ook nog mee bezig via internet.

En buiten internet om, maak je ook veel gebruik van de computer?
Nee niet echt eigenlijk. Ik heb wel mijn foto’s erop staan want ik heb zo’n digitale camera maar verder doe ik er niet zo gek veel mee.

En andere technische producten zoals een mobiel of een tomtom maak je daar wel gebruik van?
Ja, een mobiel heb ik wel, maar wat een rotdingen! Ik gebruik hem ook niet vaak. Ik bel er alleen mee als het nodig is. En een tomtom heb ik niet nee.

Je vindt een mobiel dus een rotding? Waarom?
Nou ten eerste heb ik een hekel aan die mensen die continu maar aan het bellen zijn. Dus zelf doe ik dat niet. En ten tweede weet ik niet goed hoe ik met dat ding om moet gaan. Maarja dat is eigenlijk ook niet echt nodig want ik bel er toch alleen maar mee en dat weet ik wel hoe dat moet!

Maar de technische producten mogen dus wel wat simpeler gemaakt worden?
Ja, zo’n menu met dertig opties, daar kom ik geen wijs uit. Gewoon simpel houden en een beetje grotere letters.

Is er nog een technisch product wat je nu mist? Iets wat nog niet bestaat maar wat het leven wel makkelijker maakt?
Poeh, daar moet ik even over nadenken. Er zijn tegenwoordig zoveel producten op de markt. Nee ik zou even niks kunnen bedenken.

Zou je tijdens je vakantie gebruik willen maken van een technisch product dat de vakantie makkelijker zou maken? Bijvoorbeeld een soort van digitale gids?
Nou als dat bestond zou ik daar best gebruik van willen maken, als het nuttige informatie betreft. En makkelijk in gebruik is natuurlijk.

Je staat dus wel open voor de ontwikkelingen op technisch gebied?
Ja hoor als er iets wordt geproduceerd waar ik wat aan heb, zou ik het zeker aanschaffen. Je moet een beetje met de tijd mee gaan he!

Conclusie
Ben gaat elk jaar naar dezelfde plek op vakantie. Hij vindt dit fijn omdat hij weet dat het daar goed zit en hij de omgeving daar goed kent. Hij gaat altijd met zijn vrouw en soms gaat zijn kleindochter mee. Ze zitten dan in een all inclusive resort. Dat vinden ze lekker omdat alles dan al geregeld is, en er is elke dag wel wat te doen. Verder trekt Ben wel de omgeving in en vindt hij het leuk om verschillende stadjes te bekijken. Maar ze gaan voornamelijk op vakantie voor hun rust en ontspanning. Ben werkt dan ook nog gewoon. Misschien als hij met pensioen is dat hij dan meer culturele reizen gaat maken en misschien ook meer tijd heeft om andere landen te bezoeken. Wat hij ook erg belangrijk vind is dat er niet alleen maar bejaarden rondlopen. Het moet wel een beetje bruisend blijven, anders voelt hij zich al snel oud.
Ben zit regelmatig achter internet. Hij boekt zelfs sinds twee jaar zijn vakantie online. Verder maakt hij meer gebruik van internet voor zijn hobby.
Van technische producten heeft hij niet zo heel veel verstand, maar hij staat wel open voor de ontwikkeling hiervan, en zou het best leuk vinden als er iets wordt ontwikkeld op gebied van vakantie en cultuur.
Maar deze apparaten moeten wel gebruiksvriendelijk zijn.
Diepte interview 6
Door Tess Milne
Met Eric Milne (55 jaar)

- Gaat u wel eens op vakantie?
Ja elk jaar en nu de kinderen wat ouder worden nog vaker. Je hebt meer tijd, meer geld etc. Hier en daar een stedentrip tussendoor is meer normaal geworden.

- Zo ja, waar, waarom daar, hoe vaak?
Dat verschilt elk jaar. Maar we gaan altijd twee keer per jaar naar Engeland op bezoek bij mijn familie. In de zomer maken we altijd een grote vakantie. Naar corfu of Frankrijk. En in de Mei vakantie gaan we vaak op een stedentrip vorig jaar waren we naar Florence. Even de dagelijkse routine verbreken en opladen zodat we weer vrolijk verder kunnen

- Wat is het doel van uw vakantie? Wat voor soort vakanties boekt u?
Ik ben gek op de natuur en op lopen. Vaak gaan we dus naar mooie gebieden waar je uren kan lopen. Oook vind ik het belangrijk dat het land ene geschiedenis heeft, dat er een verhaal aan vast zit. Ik ben niet iemand die 15 dagen op het strand of aan het zwembad ligt, ik hou niet van zwemmen!

- Met wie gaat u op vakantie? Partner, vrienden, groepsverband, singlereizen?
Ik ga altijd met mijn vrouw op vakantie en vroeger ook met de kinderen. Maar die willen nu vaak alleen op vakantie, begrijpelijk. Ik ga niet alleen op vakanti,e met mijn vrouw erbij vind ik het veel leuker.

- Onder wat voor mensen bevindt u zich graag op vakantie? Leeftijd
Afgezien van me vrouw? Jongeren die zijn meer ‘open minded’ en hebben ene nieuwe kijk op dingen die in de wereld spelen dat vin dik interessanter.

- Hoe gaat u op vakantie? Vervoer
Met het vliegtuig of de auto. In de toekomst zou ik rgaga ene kleine caravan kopen en dan touren waar de wind ons brengt. Als ik twintig jaar jonger was, dan enkel een rugzak! Mara die tijden zijn voorbij.

- Maakt u wel eens gebruik van het Internet?
Ja. Ik doe veel met het Internet. Ik check elke dag mijn mail. En voor werk ben ik elke dag online. Internet, je kan er nauwelijks omheen.

- Heeft u wel eens via Internet een vakantie geboekt, of zou u dat willen doen?
Ja, dat heb ik vaak gedaan. Bijna elk jaar als je een vakantiehuis boekt, vliegtickets. Altijd komt het internet wel te pas.

- Maakt u gebruik van technologische producten zoals een mobiele telefoon, TomTom, computer?
Ja ik heb een mobiele telefoon maar veel doe ik er niet mee. De berichten worden door mijn secretaresse opgenomen en thuis wil ik vrij zijn en niet steeds gestoord worden via de telefoon. Als het echt zo belangrijk is bellen ze me maar op mijn huistelefoon. Mijn vrouw heeft wel een mobiel om contact te houden met de kinderen.

- Vindt u dat deze producten makkelijk in gebruik zijn?
Zo ja, waarom dan, wat maakt het zo makkelijk?
Voor jongere mensen wel maar op mijn leeftijd pak je dingen minder snel op. Je moet je er echt een tijdje in verdiepen en dara heb ik vaak het geduld niet voor.

- Wat voor product mist u nog en zou een toevoeging kunnen zijn op uw technologische producten? Wat zou het leven nog gemakkelijker kunnen maken?
Dezelfde producten maar simpeler met duidelijke instructies. Op mij leeftijd leer je dingen minder snel waarom allemaal zo ingewikkelt?

- Zou u op vakantie gebruik maken van een technologisch product of dienst die de vakantie gemakkelijker maakt? Te denken valt aan extra informatie over de omgeving, routebeschrijving etc.
Dat zou ik wel leuk vinden. Maar ik vind het juist wel spannend als de tocht een beetje een verassing blijft.

Conclusie
Nu de kinderen ouder zijn gaat Eric vaker op korte vakanties. Waar en hoe vaak hij op vakantie gaat verschilt per jaar, wel gaat hij minstens twee keer per jaar op vakantie bij zijn ouders in Engeland. Op vakantie loopt hij graag genietend van de mooie natuur dit doet hij het liefst met zijn vrouw of met jonge mensen want die zijn meer open minded! Tehcnologische producten zijn heel handig maar voor ouderen mensen minder snel te begrijpen. Ze kunnen van toegepaste waarde zijn maar soms ontromantiseren ze de spannende reis.
Diepte interview 7
Door Tess Milne
Met Alixe Kuen ( 57 jaar)

- Gaat u wel eens op vakantie?
Ja mijn moeder woont nog in Luxemburg en ook met Nova Rosa ga ik vaak naar het buitenland. Daarnaast ga ik eens per jaar op een grote vakantie naar de mooie plekken op de wereld.

- Zo ja, waar, waarom daar, hoe vaak?
Naar Luxemburg gaan we bijna elke schoolvakantie, mijn moeder is oud en ik wil haar graag zien nu het nog kan. In de zomervakantie gaan we met de familie, mijn man en vier kinderen op zoek naar mooie gebieden natuur. Vorig jaar waren we naar Finland en dat jaar daarvoor naar Engeland. Dit jaar zitten we te denken aan Zuid-Amerika. Gezellige mensen en mooie natuur. Niet te commercieel zoals de costa de sol in Spanje. Hoewel we wel naar Venetië zijn geweest maar dat land met zijn eten.. geweldig!


- Wat is het doel van uw vakantie? Wat voor soort vakanties boekt u?
Culturele vakanties. Het is leuk als je met nieuwe ontmoetingen, ervaringen en kennis terug komt.

- Met wie gaat u op vakantie? Partner, vrienden, groepsverband, singlereizen?
Altijd met mijn familie. Mijn jongste zoon is 13 en mijn oudste dochter 23. Dus mijn oudste dochter gaat vaak niet meer mee. Ik vind het leuk om samen met mijn familie te zijn hoewel ik soms wel hunker naar een lekkere relax vakantie waar ik goed op rust kan komen een kan ontspannen. Dat word lastiger als je met pubers bent.

- Onder wat voor mensen bevindt u zich graag op vakantie? Leeftijd
Een beetje alternatieve mensen van welke leeftijd dan ook. Geen tutjes ze moeten iets interessants te zeggen hebben. Wat de leeftijd betreft maakt het met niet zoveel uit hoewel hele oude mensen soms zeurkousen kunnen zijn en pubers lastig. Dus tussen de 20 en 70 jaar?

- Hoe gaat u op vakantie? Vervoer
Vliegtuig of auto zoals velen.

- Maakt u wel eens gebruik van het Internet?
Nee dat doet mijn man ik heb geen idee hoe dat werkt.

- Heeft u wel eens via Internet een vakantie geboekt, of zou u dat willen doen?
Ja vorig jaar heeft mijn docht rvan 18 alles uitgezocht en gepland maar zelf beschikt ik niet over die vaardigheden.

-Maakt u gebruik van technologische producten zoals een mobiele telefoon, TomTom computer?
Ik heb wel een mobiele telefoon omdat ik het belangrijk vind dat ik bereikbaar ben voor bepaalde mensen. Maar zo’n navigatiesysteem niet, ik wil me muziek goed kunnen luisteren zonder dat er iemand doorheen praat.

- Vindt u dat deze producten makkelijk in gebruik zijn?
Zo ja, waarom dan, wat maakt het zo makkelijk?
Ja je moet het even doorkrijgen maar als je het een paar keer gebruikt hebt zijn ze prima te doen. Hoewel als ik mijn bril vergeten ben de knopje soms erg klein zijn.

- Wat voor product mist u nog en zou een toevoeging kunnen zijn op uw technologische producten? Wat zou het leven nog gemakkelijker kunnen maken?
Iets wat me helpt in het huishouden! Ik heb een vrij groot huis en de onderhoud daarvan is echt extreem. Een robot die me dagelijks hiermee zou helpen zou ik een ideaal product vinden!

- Zou u op vakantie gebruik maken van een technologisch product of dienst die de vakantie gemakkelijker maakt? Te denken valt aan extra informatie over de omgeving, routebeschrijving etc.
Dat vind ik nou echt leuk! Ik neem mezelf altijd voor informatie op te zoeken maar dat komt er toch nooit van. Dit zou daarvoor een goede oplossing vormen.

Conclusie
Alixe gaat vaak naar Luxemburg naar haar moeder. Omdat ze nog jonger kinderen hebt gata ze elke zomer met de familie op vakantie. Het soort land verschilt maar ze gaat vaak voor de minder commerciële plekken/landen. Het maakt haar niet veel uit hoe oud haar medereizigers zijn zoland ze maar iets te melden hebben, beetje alternatief vind ze leuk. Technologische producten vind ze leuk zolang ze de sfeer maar niet breken door bijvoorbeeld door de muziek heen te praten. Zolang een dienst of product iets versimpeld is ze er 100% voor in!
Diepte interview 8
Door Fernando Verdugo van Doorn
Naam: Con van Doorn
Leeftijd: 62
Favoriete vakantie bestemming: Istanbul, Sharm el Sjeikh

- Gaat u wel eens op vakantie?
Ja

Zo ja, waar, waarom daar, hoe vaak?

Waar: Mijn bestemmingen zijn verschillend, ik ben een week geleden een weekje naar Sharm el Sjeikh (Egypte) geweest.

Waarom daar?:
Ik ben eerder met twee vriendinnen geweest en vond het land zo mooi dat ik besloten heb om nog een keer te gaan maar dan samen met mijn dochter en kleinzoon.

Hoe vaak:
Dat is verschillend maar ik wil meestal 1 keer in de 3 maanden er wel even tussenuit.

- Wat is het doel van uw vakantie? Wat voor soort vakanties boekt u?
Ik wil altijd wel dingen bezichtigen van het land waar ik op vakantie ben en ik wil er ook lekker tot rust komen een boekje lezen, uit eten. Een speciale doe vakantie zou ik niet zo snel boeken.

- Met wie gaat u op vakantie? Partner, vrienden, groepsverband, singlereizen?
Ik ga regelmatig met vrienden op vakantie en voor verre reizen kies ik vaak voor groepsvakanties. De activiteit die gepland staan doe je dan in groepsverband hierbij leer je nieuwe mensen kennen.

- Onder wat voor mensen bevindt u zich graag op vakantie? Leeftijd
Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde leeftijdscategorie, als het maar leuke mensen zijn waarmee ik kan opschieten.

- Hoe gaat u op vakantie? Vervoer
Vliegtuig/bus

- Maakt u wel eens gebruik van het internet?
Ja

Zo ja, wat doet u op het internet?
Mail bekijken/versturen en ik ben ook vaak op marktplaats.nl om spulletjes te bekijken en eventueel een bod te plaatsen.

- Heeft u wel eens via internet een vakantie geboekt, of zou u dat willen doen?
Ik boek mijn vakanties voornamelijk via het internet omdat ik hier makkelijk prijzen kan vergelijken en precies kan invullen welke data’s ik heen en terug wil vliegen.

- Maakt u gebruik van technologische producten zoals bijvoorbeeld een mobiele telefoon, tomtom, computer?
Ik heb een mobiele telefoon die ik enkel gebruik om mee te bellen en gebeld te worden. Dingen zoals sms...mms-en doe ik er niet mee, ik weet niet hoe dat in zijn werk gaat!? Een PC heb ik ook die gebruik ik vooral om te mailen en ik zet ook mijn digitale foto’s erop. Een vriendin van mij zit vaak op de pc te chatten dit heb ik nog nooit gedaan omdat ik niet weet hoe dat werkt ik hou het bij mailjes versturen haha.


- Vindt u dat deze producten makkelijk in gebruik zijn?
Als er niks mis mee gaat dan snap ik het allemaal wel maar als er eenmaal iets raars op mijn beeldscherm staat weet ik het al gauw niet meer!

Zo nee, wat moet er verbeterd worden, wat zou u graag zien?
Ik bel soms mijn neefje op als ik het allemaal niet meer weet en iets niet werkt. Hij heeft verstand van computers ik zit dan meestal al met mijn handen in het haar. Misschien iemand die je met dit soort dingen helpt?

- Wat voor product mist u nog en zou een toevoeging kunnen zijn op uw technologische producten? Wat zou het leven nog gemakkelijker kunnen maken?
Op het moment vind ik het allemaal wel hard gaan je hebt voor zo veel dingen een pc nodig ik vind het wel goed zo.

- Zou u op vakantie gebruik maken van een technologisch product of dienst die de vakantie gemakkelijker maakt? Te denken valt aan extra informatie over de omgeving, routebeschrijving etc.
Ik bekijk op vakantie wel altijd mijn mail en verstuur dan ook hoe mijn reis is vergaan en hoe het met mij gaat. Daarvoor moet ik wel een gelegenheid vinden om op het internet te kunnen. Ik hou wel van dingen zelf uitzoeken dus behoefte aan een technologisch iets heb ik niet. Als ik iets echt wil weten zoek ik het eerst thuis op of laat mij vooraf informeren.

Bijlage II, Enquête

Gaat u wel eens met vakantie?
-ja
-nee

Zo ja waarheen gaat u met vakantie
-Binnen Nederland
-Europa
-Azië
-Amerika
-Afrika

Naar wat voor soort vakantie gaat uw voorkeur uit?
-Zon vakantie
-Doe vakantie
-Culturele vakantie
-Rust vakantie

Met wie gaat u meestal op vakantie?
-Partner
-Vrienden
-Familie
-Onbekenden

Hoe gaat u op vakantie?
-Auto
-Vliegtuig
-Bus
-Trein
-Boot

Hoe boekt u uw vakantie?
-Bij een reisbureau
-Via een reisgids
-Via het internet

Heeft u tijdens uw vakantie behoefte aan informatie over de desbetreffende locatie?
-Ja
-Nee

Zo ja, waar gaat uw voorkeur naar uit?
-Culturele informatie
-Route plannen
-Amusement informatie

Maakt u gebruik van technische producten?
-Ja mobiel
-Ja computer
-Ja TomTom
-Anders
-Nee

Wat voor product mist u nog en zou een aanvulling kunnen zijn op uw technische producten?

1 comment:

Anonymous said...

Opmerkingen Onderzoeksplan Trends

Voor: groep CV 205 A

 Bronvermelding niet in de tekst
 In het rapport komt onduidelijk naar voren wat de trends is.
 De volgorde van het rapport klopt niet helemaal en is niet op logische volgorde. Het secundair (inclusief doelgroep) kan beter voor de primaire doelgroep staan.
 Het onderzoeksgebied is vakanties onder 50 plussers. Jullie hebben deze afgebakend naar de leeftijdscategorie 55 t/m 65 jaar. Waarom is dat?
 Het product of dienst die jullie willen gaan ontwikkelen missen wij nog in het rapport.
 De verwijzingen in de tekst kloppen niet.